joi, 11 februarie 2010

R.I.P. Lee Alexander McQueen







Unul dintre cei mai faimosi si talentati designeri, Lee Alexander Mcqueen s-a stins din viata pe 11 februarie 2010, la doar 40 de ani. Desi neconfirmate oficial, zvonurile care circula sustin faptul ca designerul s-a sinucis in locuinta lui din Londra. Speculatiile facute pe baza motivelor pe care le-ar fi avut sunt moartea mamei sale survenita cu doar cateva zile inainte de a lui, sau sinuciderea bunei prietenei si totodata a celei care l-a descoperit si sustinut inca de la inceput, Isabella Blow, cu trei ani inainte.



Fiul unui sofer de taxiu si a unei profesoare, Lee a stiut de mic ce avea sa devina; le croia rochii celor trei surori ale sale. Acesta glumea declarand intr-un interviu ca prima schita pe care a facut-o a fost la varsta frageda de trei ani. Dupa cativa ani in care a lucrat la o croitorie, acesta a aplicat la faimoasa scoala Central Saint's Martin din Londra. Colectia prezentata in cadrul absolvirii scolii de designeri a fost cumparata in totalitate de aceea care avea sa fie mentor si prietena pentru restul vietii sale, redactorul Isabella Blow, pentru suma de 5000 de euro.



Gay declarat, acesta s-a casatorit neoficial cu George Forsyth in vara anului 2000 pe yachtul printesei Gambiei, avand-o pe Kate Moss ca domnisoara de onoare. Relatia s-a terminat cativa ani mai tarziu.



Slujba care l-a propulsat in ,,front row'' atentiei mass media a fost ca designer la Givenchy unde nu a avut cel mai bun start. Acesta l-a criticat pe fondatorul casei ca fiind irelevant. ,,This hooligan of English fashion'' a luat de 4 ori distinctia ,,The designer of the year'' intre anii 1996-2003. Mihael Gorbaciov, printul Charles, Rihanna, Madonna, Lady Gaga sunt unele dintre multele celebritati care i-au purtat creatiile care uneori atingeau fabulosul.



Nu caut sa inteleg moartea unui geniu, fiindca a avut motivele lui. Nu ar trebui nimeni sa-i rascoleasca viata personala, trecutul. Alexander McQueen nu a fost cunoscut in timpul vietii pentru viata persoanala, ci pentru deosebitele creatii, pentru modul cum a influentat intreaga scena a modei. Ar trebui sa ne bucuram ca a lasat o mostenire impresionanta, o arta, o sursa de inspiratie pentru multi ani inca si sa-i plangem disparitia in tacere, fara sa creeam o isterie in jurul sinuciderii lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu